Garnalenvissen Den Oever | NHstart
Garnalenvissen: op zoek naar de delicatessen van het Wad.

Meeuwen zwermen rond de boot. In de hoop dat ze een graantje kunnen meepikken van je vangst. Natuurlijk, eerlijk zullen we alles delen. Dus hier: jij ook een garnaaltje. Maar de rest is voor jezelf, voor thuis. 

Garnaal is Waddengoud
Je vaart mee op de WR117: een echte ouderwetse garnalenkotter waarmee de mannen van de zee wekelijks het Wad op trokken. Om thuis te komen met bergen eerlijke Hollandse garnalen: het goud van het Wad. 

Jij kunt een dag lang in de huid kruipen van de noeste visserman. Je netten uitgooien en thuiskomen met de woorden: ‘vrouw, kijk eens wat ik meegebracht heb?’ 

Als een echte zeeman aan het werk
Eerst krijg je uiteraard uitleg over het vak. Maar ook bezienswaardigheden trekken voorbij in dit verhaal. Net buiten de haven gaat dan het net over boord. Om het na ongeveer een half uur weer binnen te halen. De vangst wordt verdeeld over het dek. Een deel wordt gezeefd. 

Inmiddels heb je een fraai uitzicht over het Wad: waar de zeehonden zich nog eens lui uitstrekken op de drooggevallen plekken en de lepelaars hun snavels poetsen voor zoveel bekijks. 
 

Eerlijk zullen we alles delen
Tijdens de terugvaart wordt een deel van de grote garnalen gekookt. Zodat je zelf kunt pellen en proeven. En de rest… die wordt in gelijke porties verdeeld voor het thuisfront.

Hoofdstad van de garnaal
Samen met Harlingen en Lauwersoog staat Den Oever aan de top waar het gaat om de levering van echte Hollandse garnalen.
Garnalen pellen Tuurlijk, jij pelt je eigen garnaal. Hé, kom op, dat kun je toch. Oeps, maar hoe moet het eigenlijk? Het is niet zo moeilijk. 
    •    Pak de garnaal met één hand bij zijn kop en met de andere bij het lijfje
    •    Druk de delen naar elkaar toe
    •    Draai voorzichtig een kwartslag
    •    De schubben laten nu makkelijk los, het lijf ‘glibbert’ er als het ware af
    •    Als laatste trek je de kop eraf

garnalenvissen.com